SVIL ry

Aloitusvaatimukset

Virtuaali-ilmailu on edullisimpia ilmailuharrastuksen osa-alueita. Harrastuksen aloittamiseen ei tarvita kuin tietokone (joka useimmilla on), sekä jonkinlainen lentosimulaattori. Lentosimulaattoreiden hinnat alkavat yleensä noin 50 eurosta ylöspäin. Käytettyjä simulaattoreita saattaa saada yksityisiltä ihmisiltä ostettua edullisemminkin. Useimmiten käytettynä myytävät simulaattorit ovat hiukan kaupan hyllyltä löytyviä versioita vanhempia, jotka sopivat laitteistovaatimustensa puolesta hiukan vanhemmillekin tietokoneille.

Muita varsinaisia aloitusvaatimuksia ei ole. Näin ollen virtuaali-ilmailua voi harrastaa lähestulkoon jokainen, koska terveydellisiä vaatimuksia yms. ei ole. Simulaattorit ovat kuitenkin useimmiten lentomallinnukseltaan kuitenkin sen verran vaativia, että aivan perheen pienimmille saattaa lentämisen opettelu olla turhan vaativaa. Ehkä jonkinlaisena ohjeellisena harrastuksen aloitusikänä voidaan pitää noin 8 vuoden ikää.

Lentämisen opettelu vaatii myös hiukan pitkäjänteisyyttä. Kukaan ei ole seppä syntyessään, ja monille aivan uuden asian omaksuminen vie oman aikansa. Vähitellen koneiden käsittely kuitenkin menee ns. selkäytimeen ja lentäminen rutinoitua. Tämän tarkoituksena ei suinkaan ole pelotella lajin vaativuudella, vaan ennemminkin kertoa olevan ihan luonnollista, mikäli ensimmäinen laskeutuminen ei osu aivan keskelle kiitotietä. Kaikki olemme joskus olleet aloittelijoita, ja harjoitus tekee mestarin!

Myöhemmin harrastuksessa pidemmälle edetessä jonkintasoinen englanninkielen taito on tarpeen. Englanti on ilmailun kansainvälinen yleiskieli ja tämä pätee sekä oikeiden koneiden maailmassa, että simulaattoreissa. Esimerkiksi lisäosina asennettavien koneiden, ja maisemien ohjeet ovat lähes poikkeuksetta englanniksi, lisäksi ns. online-lentämisessä radioliikenne tapahtuu pääosin “Lontoon murteella”. Peruskielitaidolla kuitenkin pärjää loistavasti, alan slangi ja erikoistermistö tulee aikaa myöten tutuksi. Me SVIL:ssä haluamme avustaa etenkin harrastusta aloittelevia alkuun pääsemisessä, ja sen takia jäsenillemme onkin tarjolla erlaisia koulutusmateriaaleja ja oppaita suomeksi. Myöskin pitemmälle ehtineille tulee löytymään erilaisia vinkkejä ja ohjeita.